Vlada RS uložila milione u gubitaše i potpuno ih upropastila

Većina privatizovanih firmi u stečaju koje je kupila Vlada Republike Srpske trošeći milione maraka pod izgovorom da će ih podići i dobro prodati, i prošlu godinu su završile u gubicima ili sa neznatnom dobiti od oko hiljadu KM, analizirao je CAPITAL.

„Novi Elastik“ iz Vlasenice Vlada je kupila za 600.000 KM, a iz njihovih finansijskih izvještaja je vidljivo da su prošlu godinu završile sa simboličnom dobiti i to u iznosu od 1.382 marke. Za godinu dana su prihodovali 244.984 KM, a zapošljavali su desetak radnika.

Firma „Novi Mermer“ iz Šekovića je godinu završila sa gubitkom od 63.856 KM. Ovo preduzeće je krajem godine prodato i na taj način ponovo privatizovano. Zapošljavali su 14 radnika.

Preduzeće „Nova Romanija“ za čiju kupovinu je Vlada izdvojila čak 5,6 miliona KM godinu je okončala sa gubitkom od oko 30.000 maraka, a zapošljavali su devet radnika.

Tri miliona maraka je Vlada RS iskeširala za kupovinu „Nove Tvornice prečistača“ iz Rogatice kako bi ovu firmu vratila u život, ali to nije pomoglo, te je ona godinu završila sa gubitkom od gotovo 250.000 maraka.

Pored preduzeća u stečaju koja je Vlada kupila u gubicima su i još neka preduzeća u vlasništvu Republike Srpske. Svi oni pokazuju koliko je država loš menadžer. Jedno od njih je i čuveni „Andrićgrad“ iz Višegrada, gdje je Vlada RS jedan od vlasnika, a  koji je godinu okončao sa gubitkom od gotovo 200.000 maraka. Lani su prihodovali oko 850.000 KM, a zapošljavali su 19 radnika.

Firma „Tesla Bioscience“ je takođe jedna od firmi gdje se, prema finansijskim izvještajima Vlada RS vodi kao jedan od vlasnika. Bave se djelatnostima finansijskih holding društava, a godinu su okončali sa gubitkom od gotovo 120.000 KM.

Preduzeće AD „Grad“ iz Bijeljine je takođe jedna od Vladinih firmi koja je prihodovala 1,6 miliona KM, ali su ipak godinu okončali sa gubitkom i to od gotovo 300.000 maraka.

Poslovni savjetnik Zoran Pavlović u izjavi za CAPITAL ističe da je jedna od osnovnih stvari u situaciji kada se vrši oporavak firme jeste angažovanje najboljih ljudi, eksperata da pomognu u njenom spašavanju.

- Po svemu sudeći situacija je takva da Vlada bira podobne, članove partije, koji apsolutno nisu dorasli tom i takvom poslu. Kada hoćete da napravite oporavak firme morate dovesti vrhunske eksperte za taj posao koji će biti prilično surovi u smislu otpuštanja ljudi, koji ne doprinose radu i poslovanju firme, a s druge strane ćete smanjiti sve moguće troškove kako biste omogućili funkcionisanje firme i njenu revitalizaciju - naglasio je Pavlović.

Istakao je da je kod nas jako loš odabir ljudi koji će biti angažovani na tom poslu, a da u konačnici nema čak ni nekih ozbiljnih provjera rezultata njihovog rada.

Smatra da svako ko ulaže novac treba tri puta da provjeri u šta ga ulaže i da li može spasiti firmu, šta mu za to treba, koliko to košta i šta će dati kao rezultat.

capital.ba

Tagovi: