Višković: Više nego dobra Orbanova inicijativa o energetskoj zajednici

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je inicijativa predsjednika Mađarske Viktora Orbana u vezi sa osnivanjem energetske solidarne zajednice više nego dobra da bi se omogućila međusobna razmijena energije između zemalja, kada neka od njih ima viškove, pa da ustupi drugoj.

- Republika Srpska je u energetici prepoznala strateške ciljeve razvoja i već preduzela određene mjere za razvoj te oblasti, a zakonodavstvo je u dobroj mjeri usklađeno sa evropskim direktivama - rekao je Višković novinarima nakon otvaranja Samita energetike u Trebinju.

On je istakao da je prednost Srpske što ima mogućnost da energiju proizvodi iz više izvora – hidro, solarne, termo i vjetro energije, navodeći da samo “Elektroprivreda Republike Srpske” ima ugovorenih oko 800 megavata novih kapaciteta sa mogućnošću da ima i 1.000 megavata.

- Investitori su Republiku Srpsku prepoznali kao destinaciju za svoje investicije i za nekoliko godina moći će da udupla proizvodne kapacitete sa 1.300 na 3.000 megavata, što će omogućiti povećanje društvenog proizvoda i nova radna mjesta - rekao je Višković.

On je istakao da je Srpska danas energetski stabilna i nezavisna u odnosu na okruženje i da može da izvozi viškove struje.

Premijer je rekao da očekuje da Samit u Trebinju da kvalitetne zaključke koje će Vlada Srpske analizirati i nastojati da pretoči u zakonska rješenja.

banjaluka.net

Tagovi: