Velika akcija: Desetine uhapšenih u BiH (FOTO)

Oko 626 kilograma kokaina, te skoro 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane zaplijenjeno je širom Evrope u velikoj akciji Europola, u kojoj je učestvovala i BiH, a zbog niza krivičnih djela uhapšeno je 566 osoba, od čega više desetina u BiH.

U akciji JAD, kako je saopšteno iz Nacionalne zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom, učestvovali su Tužilaštvo BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Služba za poslove sa strancima, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske, itd.

- Tokom akcije na prostoru BiH u aktivnostima je učešće uzelo 3.485 policijskih službenika - navedeno je u saopštenju.

U BiH su kontrolisane 17.882 osobe, 7.944 vozila, 216 prostorija, 2.701 paket itd.

U okviru akcije na području BiH uhapšeno je 36 osoba ili je prema njima preduzeta druga mjera kojom je osobi ograničeno kretanje - navedeno je u saopštenju.

Među uhapšenima u BiH ima stranaca, ali i bh. državljana, a oni su uglavnom hapšeni zbog droge i oružja.

Kada su u pitanju sve evropske zemlje u kojim je akcija izvedena, kako je saopšteno, zapljene uključuju i 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina. 

Nađeno je i šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije vazdušne puške, 20.206 komada municije.

Među uhapšenima, ukupno posmatrano sve zemlje, ima 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem oružjem itd.

U akciji je, širom Evrope, učestvovalo čak 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage. Provjerene su, dodaje se u saopštenju, 215.273 osobe i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.

Kako su saopštili nadležni, od 13. do 18. novembra tijela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su djelovala protiv trgovanja oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, kao i visokorizičnih kriminalnih mreža.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima, pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage - saopštio je MUP Hrvatske.

Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Europol je koordinisao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a - istaknuto je u saopštenju.

 

 

nezavisne.com

Tagovi: