Tužilaštvo BiH formiralo predmet u slučaju “Vijadukt”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je krivični predmet u vezi preduzeća “Vijadukt” iz Slovenije, a kojem je Republika Srpska dužna isplatiti 90 miliona maraka zbog jednostrano raskinute koncesije za gradnju hidrocentrala na rijeci Vrbas, saznaje portal CAPITAL.

Predmet je formiran na osnovu istrage koju je pokrenula Kriminalistička policija MUP-a Republike Srpske, a po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

U sklopu istrage ispituju se eventualne nezakonitosti u poslovanju preduzeća “HES Vrbas” čiji je jedan od suvlasnika bio “Vijadukt” i koje je trebalo graditi centrale.

Međutim, Vlada Republike Srpske koncesionara nikada nije uvela u posjed, što je bio povod za pokretanje arbitražnog spora u Vašingtonu koji je okončan u aprilu ove godine, a o kojem je potral CAPITAL prvi pisao.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Od donošenja presude, aktuelna vlast u Srpskoj se uglavnom trudi da odgovornost prebaci na tadašnju Vladu koju je vodio Dragan Mikerević, a kasnije preuzeo Pero Bukejlović.

Angažovan je i ekspertski tim koji je u potrazi za pravnim lijekom, dok su sa druge strane pravni zastupnici “Vijadukta” već uputili zahtjev za isplatu novca.

Da podsjetimo, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi: