Stigma prema oboljelima od HIV-a mnogo teža od same bolesti

Povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS organizovano je besplatno testiranje.

Naime, u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske građani su mogli da se testiraju na HIV/AIDS, kao i na viruse hepatitisa B i C.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske Antonija Verhaz kazala je da se u UKC RS liječi 107 pacijenata od HIV-a i svi su stabilni zahvaljujući terapiji koja se stalno unapređuje.

Prema njenim riječima, u prethodnoj godini evidentirana su dva smrtna slučaja, odnosno  preminuli su pacijenti kod kojih je kasno postavljena dijagnoza.

Ona je kazala da se zbog toga stavlja akcenat na rano otkrivanje ove bolesti jer ona nije toliko teška i opasna kao što je bila prije 20, 30 ili 40 godina.

- Trend obolijevanja iz godine u godinu je u povećanju, možda zbog toga što je veća i bolja dostupnost testiranja - rekla je Verhazova.

Kako je dodala, HIV danas spada u hronične zarazne infekcije koje se drže pod kontrolom zahvaljujući efikasnoj terapiji, te napomenula da UKC ima svu dostupnu dijagnostiku, a da terapiju obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Borko Pavlica, ljekar sa Klinike za infektivne bolest UKC-a, rekao je da je, za sada, terapija doživotna i izrazio nadu da će nekad u budućnosti to postati izlječiva bolest.

Trenutno se rade istraživanja na terapiji, odnosno na injekcijama koje se primaju na nekoliko mjeseci, tako da to daje nadu da će doći kraj ovoj epidemiji, koja traje već 40 godina - kazao je Pavlica i napomenuo da stigma definitivno nije prošla i da ljudi koji žive sa HIV-om i pacijenti oboljeli od AIDS-a prolaze kroz, kako je rekao, veliku sramotu, ne smiju da kažu svoju dijagnozu.

Sestra u Savjetovalištu za HIV i hepatitis UKC-a Dijana Knežević kazala je da radi sa oboljelima i sa članovima njihovih porodica i da je, nažalost, svaki dan svjedok stigme i diskriminacije, koja je još prisutna i kod zdravstvenih radnika.

- Nije sramota biti bolestan, nije sramota imati rođaka, prijatelja ili nekog ko živi sa HIV-om, nije sramota liječiti ljude sa HIV-om - rekla je Kneževićeva i naglasila da je obaveza uniforme koju nose da pomognu, shvate i razumiju svakog čovjeka, pa tako i onog koji živi sa HIV-om.

Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, kazala je da osobe koje žive sa HIV-om/AIDS-om imaju sva prava, pa čak i da se ostvare kao roditelji.

U Srpskoj je u toku ove godine evidentirano 11 slučajeva HIV-a/AIDS-a, a bio je i jedan smrtni slučaj - kazala je ona, te dodala da se većinom radi o muškarcima.

Kako je kazala, stigma prema ovoj bolesti je mnogo teža od same bolesti.

nezavisne.com

Tagovi: