Šokantni podaci sa sjednice štaba u Banjoj Luci o vodosnabdijevanju

Neko je namjerno otvarao hidrante i ispuštao vodu  što je dovodilo do nedostatka vode, rekao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke nakon sjednice štaba za vanredne situacije zbog problema sa vodom.

Štab za vanredne situacije održao je i danas sjednicu tokom koje je analizirana trenutna situacija sa vodosnabdijevanjem, uz zaključak da je situacija dosta stabilnija.

Komandant Štaba gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da su mjere koje su na snazi od nedjelje u mjesnim zajednicama: Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, Ljubačevo, Donja Piskavica, Donja Kola, Rekavice 1 dale značajne pomake i u većini ovih mjesnih zajednica sada je redovno vodosnabdijevanje.

Situacija je stabilna. Riješili smo izazove na jedan brz i efikasan način. Stanje je sada mnogo bolje, napravili smo određene zalihe, rezervoar na Tunjicama je stabilniji. Ostajemo i dalje u pripravnosti, a zbog najavljenih visokih temperatura ostaje i dalje ostaje na snazi vanredna situacija u određenim mjesnim zajednicama – rekao je gradonačelnik.

Naveo je da je u nedjelju identifikovano 10 odsto domaćinstava, koji su imali probleme sa vodosnabdijevanjem, a sada je to svega dva odsto od kojih jedan odsto ostaje u različitim intervalima bez vode i manje od jedan odsto koji, nažalost, nema vodu i gdje se djeluje cisternama.

Danas vode ima u Ljubačevu, Potkozarju, Donjoj Piskavici, riješili smo izazove u Dragočaju, u Bronzanom Majdanu više od 90 odsto stanovništva ima uredno vodosnabdijevanje. Verići će, danas, u popodnevnim časovima, dobiti vodu i tu se radilo pročišćavanje cijevi, koje su sada spremne za protok vode – naveo je gradonačelnik.

Kako je napomenuo, izazovna situacija je i dalje u Donjim Kolima, gdje je u jednom dijelu riješen proces vodosnabdijevanja, ali ostaju visinske zone gdje se decenijski problem mora riješiti sistemski i gdje se sada voda doprema cisternama.

Uvodimo četiri nove cisterne, ukupno šest sa do 60.000 litara vode u jednom trenutku možemo voziti u bazen i riješiti pitanje vodosnabdijevanje svih bazena koji su u nekom trenutku u nedostatku vode – kazao je gradonačelnik.

Dodao je da je i dalje na snazi vanredna situacija i da se mjere moraju poštovati. 

Nadzorni organi će i dalje biti na terenu i pojačano kontrolisati namjerna oštećenja hidranata i cijevi od pojedinih nesavjesnih građana, što utiče na uredno vodosnabdijevanje.

I ovom prilikom sugrađani su pozvani da racionalno troše vodu.

 

srpskainfo.com

 

Tagovi: