Ronaldu prijeti tužba od milijardu dolara

Fudbaler Kristijano Ronaldo nalazi se pred mogućom tužbom grupe ljudi iz SAD zbog ušešća u promociji Bajnensa, najveće berze kriptovaluta na svijetu, a podnosioci ističu da ih je njegova podrška navela da naprave gubitke, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Ovaj medij navodi da podnosioci tužbe zbog toga namjeravaju da traže odštetu u iznosu koji prelazi milijardu dolara.

Podsjeća se da je u novembru 2022. godine, Bajnens najavio svoju prvu CR7 kolekciju "nezamenljivih tokena" (NFT), u partnerstvu sa Ronaldom.

Čuveni portugalski fudbaler je u video-snimku, koji kruži na društvenim mrežama i najavljuje partnerstvo, rekao potencijalnim investitorima da će to biti "nagrada navijačima za sve godine podrške".

Naziv CR7 odnosi se na Ronaldove inicijale i broj dresa, a koristi se kao brend u nizu proizvoda, od obuće do parfema, što mu je pomoglo da postane jedan od najbogatijih sportista na svijetu.

NFT su virtuelna sredstva koja se mogu kupiti i prodati, ali postoje samo u digitalnom obliku i upotrebljavaju se za označavanje vlasništva nad nečim, poput slike ili videa na mrežama.   

Najjeftiniji token iz kolekcije NFT išao je po cijeni od 77 dolara, kada je pušten u prodaju u novembru 2022, ali mu je godinu dana kasnije cijena bila samo oko jedan dolar, napominje Bi-Bi-Si.

Podnosioci zahtjeva navode da je Ronaldova promocija Bajsensa dovela do uvećanja pretraga za 500 odsto za kripto-berzu, koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima.

Oni ističu da je to navelo ljude da preko te firme  investiraju u "neregistrovane hartije od vrijednosti", kao što je Bajnesova BNB kriptovaluta.

Prema američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC), ova imovina se može smatrati hartijama od vrijednosti, a slavne ličnosti koje ih podržavaju moraju da poštuju zakon SAD.

Predsjednik SEC-a Geri Gensler je ranije rekao da "poznate ličnosti moraju da otkriju javnosti od koga i koliko se dobija promovisanjem ulaganja u hartije od vrijednosti".

- Kada slavne ličnosti podržavaju mogućnosti ulaganja, uključujući hartije od vrijednosti kripto imovine, investitori bi trebalo da pažljivo istraže da li su ta ulaganja dobra za njih, kao i da znaju zašto slavne ličnosti daju takve preporuke - rekao je on.

Podnosioci zahtjeva navode da je Ronaldo trebalo da otkrije koliko je bio plaćen, ali on to nije uradio.

Šef konsultantske firme Dever grup Najdžel Grin, naveo je da je od ključnog značaja prepoznati to da "bacanje krivice na Ronalda previše pojednostavljuje složeno pitanje".

- Umjesto toga, pažnja bi takođe trebalo da bude usmjerena na svjetske regulatore, koji su bili spori u uspostavljanju jasnih smjernica za ovu finansijsku oblast u povoju - poručio je Grin.

Bi-Bi-Si navodi da izgleda kako Ronaldo i Bajnens planiraju ponovo da sarađuju u budućnosti, a nedavno je fudbaler na društvenim mrežama objavio da se s tim u vezi "nešto kuva".

Britanski medij istakao je da niko od njih nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

 

Tagovi: