“Prointer” ruši zgradu u centru Banje Luke (FOTO)

Bageri “Eko euro tima” srušili su zgradu nekadašnje “Poštanske štedionice RS” u centru Banje Luke na čijem mjestu bi IT kompanija “Prointer” trebalo da izgradi neboder od 15 spratova.

Parcela pored parka “Petra Kočića” u centru grada danas je zatvorena ogradom bez istaknutog obavještenja o radovima.

Riječ je o objektu nekadašnje “Poštanske štedionice RS”, koji je 2020. godine „Prointer“ kupio na licitaciji za 2,6 miliona KM.

Nakon toga, gradska vlast je donijele izmjene regulacionog plana kojima je na tom mjestu omogućena izgradnja poslovnog objekta maksimalne spratnosti P+15 etaža.

Planom je predviđena izgradnja i podzemnih etaža, ali ona nije obavezujuća.

To investitorima ostavlja mogućnost da maksimalno dozvoljene spratove izgrade na površini.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je ranije da će neboder graditi IT kompanija “Prointer” poznata po unosnim milionskim poslovima sa državnim institucijama i koja se dovodi u vezu sa sinom predsjednika RS, Igorom Dodikom.

Ako “Prointer” izgradi ovaj neboder, on će biti viši od zgrade na početku Gospodske ulice, poznate kao Čajavčev neboder, što će drastično promijeniti izgled najužeg gradskog jezgra.

Stanivuković je u regulacionom planu pored hotela „Palas“ ucrtao zgradu od čak 25 spratova.

Moja politička volja i želja je bila da se gradi hotel “Palas” Kada smo mijenjali taj regulacioni plan, na Komisiji za prostorno uređenje su rekli – može, ali morate proširiti obuhvat regulacionog plana, a u tom proširenom obuhvatu je zgrada “Prointera”. To je bio jedini način da rušimo i gradimo hotel “Palas”, to je dio života i politike. Imate vaš cilj, a neko drugi svoj cilj, a to bez skupštinske većine nije moglo - rekao je ranije Stanivuković, aludirajući na činjenicu da u pomenutoj komisiji, koja mora dati “zeleno svjetlo” regulacionim planovima prije nego što se oni upute Skupštini grada Banja Luka, glavnu riječ ima skupštinska većina koju predvodi SNSD, piše CAPITAL.ba.

 

 

Tagovi: