Počeo 188. Oktoberfest – krigla piva skuplja nego prošle godine

U Minhenu je danas počeo 188. Oktoberfest, gdje će više miliona posjetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tradicionalnim uzvikom “O’zapft is” (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne prinio je prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala.

Posjetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najljepši, najveći, najznačajniji festival na svijetu – rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta pre početka festivala.

Svake godine Oktoberfest posjeti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020. i 2021. zbog kovida, a ponovo je održan prošle godine.

Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60 do 14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Oktoberfest traje do 3. oktobra.

banjaluka.net

Tagovi: