Petričević nezakonito isplaćivao naknade za službena putovanja

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske na čelu sa tadašnjim ministrom Vjekoslavom Petričevićem nezakonito je zaključivalo ugovore o djelu, te činilo grube nepravilnosti prilikom isplate troškova službenih putovanja zbog čega su od revizora dobili mišljenje s rezervom o usklađenosti.

Kada su u pitanju naknade troškova za službena putovanja u prošloj godini rezvizor navodi da su one obračunate i isplaćene za dio troškova smještaja i ishrane koji se ne odnose na vrijeme predmetnog službenog puta, a putni nalozi za službena putovanja u inostranstvo ne sadrže vrijeme prelaska granice što nije u skladu sa Odlukom  o visini naknade troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u RS.

“Putni nalozi i izvještaji sa službenog putovanja ne sadrže datum kada su zaposleni podnijeli iste na obračun što takođe nije u skladu sa navedenom Odlukom”, pojasnili su revizori.

Pojednostavljeno rečeno, Ministarstvo na čijem je čelu u vrijeme vršenja revizije bio Vjekoslav Petričević isplaćivalo je troškove koji nisu bili dio putovanja koje je navedeno kroz dokumentaciju.

Kada govorimo o ugovorima o djelu Ministarstvo je u 2022. godini sa šest izvršilaca zaključilo čak 25 ugovora o djelu za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost Ministarstva, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Revizori su takođe konstatovali da su podsticajna sredstva za direktna ulaganja odobrena za 238 privrednih subjekata sa kojima su u oktobru 2022. godine zaključeni pojedinačni ugovori.

Prema njihovim riječima, korisnici sredstava su prilikom zaključenja ugovora o dodjeli podsticaja Ministarstvu dostavili mjenicu, kao instrument obezbjeđenja povrata podsticajnih sredstava.

- Izvještaje o utrošku primljenih sredstava korisnici su dostavili nakon isteka roka za podnošenje godišnjeg finansijskog izvještaja jer su aktivnosti na realizaciji projekat okončane nakon navedenog roka - primijetili su revizori.

Osim nepravilnosti revizori su konstatovali i koje je sve rashode i transfere Ministarstvo privrede lani imalo.Kada su u pitanju transferi unutar istih jedinica vlasti oni su prošle godine iskazani u iznosu od 1.680.000 KM. Konkretno, 680.000 KM je dodijeljeno Razvojnoj agenciji RS, dok je million maraka dobilo Predstavništvo RS u Rusiji na čelu sa Duškom Perovićem i to za organizaciju promotivnih aktivnosti i organizovanje učešća RS na značajnim industrijskim manifestacijama.

Podsjetimo, CAPITAL je i ranije pisao o neslavnim revizorskim izvještajima Ministarstva priverde i preduzetništva RS. Naime, Petričević je ranijih godina nerealno prikazivao zajmove date privrednicima, protivzakonito sklapao ugovore o djelu i isplaćivao dodatke na platu zaposlenima.

capital.ba

 

Tagovi: