Pero Dukić se zadužuje na berzi da vrati pozajmicu IRB-u

Biznismen iz Gradiške Pero Dukić pokušaće preko Banjalučke berze da prikupi 3,5 miliona maraka kako bi vratio dug prema Investiciono – razvojnoj banci Republike Srpske, zanovio mehanizaciju i platio obaveze iz poslovanja.

Naime, preduzeće “Castellina Srpska” iz Modriče, a čiji je on jedini vlasnik, objavilo je javni poziv za upis i uplatu prve emisije dugoročnih obveznica.

Riječ je o 3.500 obveznica nominalne vrijednosti od po 1.000 KM sa rokom dospijeća od pet godina uz kamatu od 6,7 odsto.

Kao garanciju za uredno plaćanje obaveza, pored blanko mjenica, Dukić daje i hipoteku na devet hektara zemljišta, tri silosa, rezervoare za gorivo, poslovne objekte, skladište, sušaru, sveukupno procijenjene na 7,46 miliona KM.

Takođe, kao garancija su i dva traktora, sistem za navodnjavanje, kvad i druga oprema ukupno vrijedna 1,28 miliona maraka.

Zanimljivo je da je na nepokretnosti već uspostavljena hipoteka i to u korist Fonda za razvoj i zapošljavanje RS i Garantnog fonda RS po osnovu pozajmice koja je plasirana u toku 2023. godine.

Plan je da se 1,9 miliona maraka iskoristi za isplatu pozajmice, a da se nakon toga obrišu hipoteke i upiše založno pravo prvog reda u korist investitora.

Preostali dio emisije od 1,6 miliona biće iskorišten za plaćanje obaveza kao i za nabavku poljoprivredne opreme.

- Očekivani efekti korišćenja sredstava se prevashodno ogledaju u povećanju likvidnosti usljed isplate kratkoročnih obaveza i nabavke kratkoročne imovine, sirovina potrebnih u proizvodnji, te posljedično u prolongiranju obaveza na duži rok što će omogućiti emitentu da kompletira proizvodni ciklus i kreira povoljnije gotovinske tokove kojima će se obaveze servisirati - navodi se u prospektu emisije.

Inače firma “Castellina Srpska” bila je u vlasništvu investitora iz Italije koji su je prodali Dukiću 2019. godine.

Preduzeće ima osam zaposlenih i dobit od 327.710 maraka u prošloj godini.

Primarna djelatnost mu je obrada zemljišta i uzgoj žitarica kao što su uljana repica, pšenica, suncokret, kukuruz te proizvodnja silaže, sjenaže i lucerke.

capital.ba

Tagovi: