Osiguravajuće kuće u Srpskoj zaradile 30 miliona KM

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj zaradila su u prošloj godini 30,4 miliona KM, a najprofitabilniji su bili „Nešković osiguranje“ sa 6,5 miliona KM i „Garant osiguranje“ sa šest miliona KM dobiti.

U odnosu na godinu ranije dobit osiguravajućih društava smanjena je za oko 180.000 KM, pokazuju podaci Agencije za osiguranje RS.

Pored „Nešković osiguranja“ i „Garant osiguranja“, dobit veću od milion KM imali su i „Drina osiguranje“ (4,9 miliona KM), „Brčko gas osguranje“ (4,6 miliona KM), „Euros osiguranje“ (3,9 miliona KM), „Premium osiguranje“ (1,3 miliona KM) i „Sas – Super P osiguranje“ milion maraka.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović za CAPITAL kaže da je inflacija i otežani uslovi poslovanja koji su zadesili kompletnu privredu razlog nešto manje dobiti koju su osiguravajuća društva ostvarila u prošloj u odnosu na godinu ranije.

Kaže da je prošle godine došlo do povećanja cijena rezervnih dijelova, servisa, radne snage.

S druge strane, povećanje cijene premije od autoodgovornosti je donekle ublažilo te negativne efekte, jer bi profitabilnost bila mnogo manja da se nije to desilo. Država i Agencija za osiguranje RS su prepoznali u tom momentu da se mora povećati cijena kako bi se zadržala profitabilnost osiguravajućih društava - kazao je Popović.

Kada su u pitanju nelegalni popusti koji godinama opterećuju tržište osiguranja RS, Popović kaže da se stalno radi na tom polju, ali da problem još nije u potpunosti riješen.

- Mi ćemo sigurno i u narednom periodu raditi na tome sa Ministarstvom finansija i Agencijom za osiguranje. To je onaj dio problema koji još uvijek nije završen, ali mislim da je i to pri kraju - zaključuje Popović.

capital.ba

Tagovi: