Održana banjolučka premijera Bjelogrlićevih "Čuvara formule" (VIDEO)

 Film "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića koji obrađuje događaje vezane za nuklearnu nesreću u Vinči iz 1958. godine, doživio je novinarsku premijeru danas i u Cineplexx-u Palas, nakon koje večeras u 20 slijedi premijera za publiku.

Povodom filma novinarima su se obratili Dragan Bjelogrlić, reditelj, producent i glumac u ulozi Aleksandra Leke Rankovića, te glumačka ekipa Alisa Radaković, Maja Čampar, Jovan Jovanović, Ognjen Mićović i Alexis Manenti.

Film je rađen po romanu "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića, a dramatizaciju romana potpisuju Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić.

Sviličić je prvi govorio o svojoj ulozi Živote:

- Života, kao što smo razgovarali sa Draganom, kroz njega bi trebala da se provuče linija da će liječenje da uspije, a šta će biti vidjeće publika. Bjelogrlić je često znao da mi kaže da smaram i zapitkujem. Zahvalan sam mu na svemu - rekao je Sviličić.

Dragan Bjelogrlić, kazao da je odmah po čitanju knjige znao da će to biti film.

Ja sam čitao prvu verziju koja se zvala Stranputica. Knjigu sam pročitao tokom jedne noći. Moj prijatelj mi je preporučio knjigu. Kad sam se vratio u Beograd našao sam se sa piscem, dogovorio sve i tako je sve počelo - istakao je Bjelogrlić.

Film Čuvari formule prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne - postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike - sinopsis je filma u kojem jednu od naslovnih uloga igra i Radivoj Raša Bukvić.

Tagovi: