Najbolje kukuruzne ljevuše pod Dakića hrastom

Juče je u Donjim Baraćima održana gastro manifestacija pod nazivom ,,Kod Dakića hrasta“. Novoosnovano udruženje žena ,,Baraćanke“ koje predvodi Marija Dakić organizovalo je ovo druženje pod botaničkim spomenikom prirode, hrastom lužnjakom, jedinstvenim na području opštine Mrkonjić Grad.

Legenda kaže da je hrast bio mlad kada se Zmaj Ognjeni Vuk spremao na dvoboj sa Alijom Đerzelezom na Krstovima i da se i danas u njegovom korijenu nalazi trag od kopita njegovog Vrančića. 

„Ovo je prvi put da se jedna manifestacija održava na otvorenom. Dan kao stvoren za to. Nigdje oblačka. Sunce upeklo, ali hladovina hrasta brani više od pedesetoro čeljadi koja dođoše iz Mrkonjić Grada, Podrašnice, Orahovljana i Baraća da izlože kukuruznu ljevušu“, kazala je Marija Dakić. 

Jedni lješkare na tkanim prnjama, drugi sjede oslonjeni uz stablo, treći fotografišu. Jela na pretek. Tročlani žiri ide od ljevuše do ljevuše. Kiselim mlijekom razgaljuju ukuse prethodne poslastice. 

„Nije lako ocijeniti 11 uzoraka i donijeti odluku koja je najukusnija i najljepše pripremljena kukuruzna ljevuša. Zato su odlučili da nagradu ravnopravno dijele Kolo srpskih sestara 'Blaga Marij' iz Orahovljana i Kolo srpskih sestara 'Rođenje Presvete Bogorodic' iz Mrkonjić Grada“, kazala je Dakićeva. 

Drugo mjesto pripalo je Jeleni Tomić i Mileni Kovačević, a treće Humanitarnom udruženju žena i Udruženju žena „Baraćanke“. Najljepše uređenu sofru imala je Jelena Tomić. Gosti su obišli etno-kutak koji Marija Dakić priprema u porodičnoj kući. 

„Čitav zaselak je muzej na otvorenom sa zidanim kućama od kamena. Najzanimljiviji artefakt je kameno korito koje je najvjerovatnije dio sarkofaga iz antike“, rekao je utemeljivač manifestacije Slobodan Ćoćkalo. 

G. Dakić