Mladići spasili dječaka od utapanja u rijeci (VIDEO)

Tri mladića su spasila dječaka od utapanja u rijeci Bunici kod Mostara tokom jučerašnjeg dana, a njihov hrabri podvig je podijeljen na društvenim mrežama uz poziv gradskih vlasti da se na tom lokalitetu poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

Majka jednog od hrabrih mladića je upozorila na opasnosti koje vrebaju zbog nebrige oko bazena na Bunici, gdje veliki broj građana tokom ljetnih dana dolazi na kupanje, u nadi da će ljudi koji mogu nešto učiniti reagovati i shvatiti ozbiljno situaciju dok se nije dogodio neželjeni scenario.

Podsjeća da prelaz preko bazena nema mosta, te da betonski blokovi koji se sa strana sklone zimi, nisu vraćeni i da se ne može sila vode lako ukrotiti.

- Juče nakon izlaska iz vode moj sin je primjetio da se jedno dijete, od 12 ili 13 godina bori da ostane na površini vode i iskoprca iz brzaka koji se stvorio na strani od Malog polja, baš gdje nedostaju betonski blokovi i gdje sila vode jaka stvarajući brzake, te bez razmišljanja ponovo skočio u vodu da bi mu pomogao da izađe iz vode. Ali, strah, grč opuštenost djeteta nisu mu dali da ga sam izvuče, jer morao je čuvati i sebe zakačivši se jednom nogom za betonski blok koji je pod vodom, a i njega i boriti se protiv brzaka, pa je pozvao kolegu iz društva, inače momka koji je iz Južne Afrike, a u Mostaru pohađa koledž, te su na svu sreću uspjeli spasiti dijete, a i sebe – navela je majka hrabrog dječaka u crvenom kupaćem šorcu.

Ističe da je juče njen sin, nakon uspješno završene srednje škole i održane mature, zajedno sa svojim društvom otišao na Bunicu gdje se jedno druženje moglo tragično završiti.

Upozorila je i roditelje da razgovaraju sa svojom djecom te ih upozore na moguće opasnosti, navodeći kako današnja djeca većinom ne znaju šta su rijeka i brzaci, jer su većinom na moru naučili plivati.

- Juče je bio sretan kraj, potrudimo se da i svaki naredni bude takav – poručila je majka hrabrog dječaka iz Mostara, prenosi Kliks.

 

Tagovi: