Makron sazvao sastanak Evropske političke zajednice

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta kazao je danas da Evropska politička zajednica ne predstavlja zamjenu za članstvo u EU i dodao da očekuje da će se na sutrašnjem sastanku u Pragu razgovarati o zajedničkim problemima i naći rešenja jer u suprotnom Stari kontinent može izgubiti konkurentnost.

Na Samitu Evropske političke zajednice u Pragu, koji se održava na prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, učestvovaće i 17 zemalja koje nisu članice EU, među kojima i Srbija.

Kuhta podsjeća da se situacija u cijelom svijetu promijenila nakon početka rata u Ukrajini i da je jasno da Evropa mora pronaći rješenja koja se ne tiču samo EU, već svih zemalja na kontinentu.

Evropa mora pronaći rješenja koja se tiču ne samo EU, već svih zemalja na kontinentu zbog toga što u svjetskom pogledu Evropa gubi već godinama na važnosti. Sve evropske zemlje moraju da komuniciraju i zajedno traže rješenja, ako ne – izgubićemo konkurentnost – rekao je Kuhta dodajući da je od izuzetne važnosti i zaštita bezbjednosti.

Nada se da će se Samit održavati i u budućnosti jer, kako kaže, svi smo na jednom brodu.

Kuhta očekuje da će se na Samitu razgovarati i o energetskoj bezbjednosti, kako da se pronađu rješenja za nabavku sirovina i energenata za cijelu Evropu.

To je problem za cijelu Evropu i moramo ga zajednički rješavati, kao i to kako pomoći Ukrajini, kako rješavati ekonomske, bezbjednosne probleme, klimatske promjene, to je sve povezano – dodao je.

Kuhta kaže da je potrebno pronaći moguća rješenja za energetsku politika za ubuduće i odlučiti kakvi kompromisi se mogu napraviti, a kakvi ne.

Čeka nas težak period, zima je tu i svaka zemlja mora obezbijediti svim građanima sigurnost, posao, da im bude toplo u kući i svi ti važni problemi se moraju rješavati zajednički – navodi Kuhta.

Na pitanje da li Evropska politička zajednica predstavlja dobar način da EU čvršće veže zemlje koje su na evropskom putu, a koje, zbog postojećih okolnosti, trenutno ne mogu da budu primljene, Kuhta smatra da je to jedan od razloga što je dvodnevni Samit koji počinje sutra i organizovan.

Bilo bi dobro da se ovaj format podrži i da se održava i dalje, kao i da svi budu sigurni da će biti pozvani ponovo kako bi već idući put makar mogli nešto dogovoriti, potpisati – kazao je Kuhta.

srpskainfo.com