Kamate u Srpskoj padaće od marta iduće godine

Šestomjesečni EURIBOR, referentna kamatna stopa na evropskom bankarskom tržištu unazad dvije sedmice je u padu, što je po ocjeni stručnjaka jedan od indikatora da će u narednoj godini doći do pada kamatnih stopa i ujedno povoljnijih kredita za građane i privredu.

To je dobar pokazatelj. Ocjenjujemo da će šestomjesečni EURIBOR do kraja naredne godine sići na 2,5 odsto, a možda i na dva odsto što znači da krediti treba da budu jeftiniji - kaže direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput.

Prema njegovim riječima pored pada EURIBOR-a, pada i inflacija, što su u konačnici dobre vijesti za sve.

Očekujem od polovine naredne godine stabilnost šestomjesečnog EURIBOR-a što znači da bi banke klijentima čiji su krediti vezani za njega mogle da smanje kamatne stope - kaže Šuput.

Dejan Vuklišević predsjednik uprave „Naše banke“ ima još optimističnije prognoze.

Naša je procjena da će već krajem prvog kvartala 2024. godine definitivno doći do smanjenja referentnih kamatnih stopa i varijabli koje se koriste. Procjena je da FED i EU neće povećavati vrijednosti u narednom periodu i tendencija smanjenja će se dešavati latentno - ocjenjuje on.

Vuklišević nije mogao da precizira da li će se kamate vratiti na nivo prije krize koja se desila.

Inače, ono što se desilo u bankarskom sektoru kao posljedica rasta EURIBOR-a je da je došlo do povećanja kamatnih stopa na štednju građana, gdje su banke ponovo nakon dugo vremena krenule u kampanju.

Mi smo pristupili tržištu na način da smo ponudili prilično visoku kamatnu stopu na oročene depozite na kraći period, ali ne zbog toga što smo željeli da uzdrmamo tržište RS već da budemo spremniji da u kraćem roku preventivno i adekvatno djelujemo u dijelu prikupljanja sredstava - rekao je Vuklišević.

Inače, „Naša banka“ je danas objelodanila da je u posljednje dvije godine ostvarila poslovni uspijeh te da je period stabilizacije uspješno okončan.

Banka je preko povezanih preduzeća prešla u većinsko vlasništvo „Galens Invest grupacije“ čime su, kako su ocijenili, ojačali svoju poziciju na tržištu.

Takođe centrala banke je preseljena u Banjaluku, a prva je u regiji koja je počela sa emitovanjem zelenih ESG obveznica na lokalnoj berzi.

Prikupljeni novac je plasiran za kredite povezane sa održivim razvojem i smanjenjem emisija CO2.

capital.ba

Tagovi: