“Integral” tužio “Grand trade” zbog duga od 1,4 miliona KM

„Integral inženjering“ iz Laktaša tužio je „Grand trade” Mileta Radišića zbog duga od 1,4 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Preduzeće u vlasništvu porodice Stanković tužbu je podnijelo krajem februara ove godine, a pripremno ročište je održano juče u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Kako saznajemo „Integral“ je tužbu podnio po dva osnova i to zbog pozajmice koju, kako se navodi u tužbi, „Grand trade“ nije vratio, kao i zbog neplaćanja duga za radove prilikom izgradnje kružnog toka kod stambeno – poslovnog kompleksa „Grand trade“ u centru grada.

U tužbenom zahtjevu je, između ostalog, istaknuto da su dva preduzeća zaključila ugovor o pozajmici kao i aneks ugovora, na osnovu čega je „Grand trade“ potpisao izvod otvorenih stavki, kojim potvrđuje svoja dugovanja prema „Integralu“.

Nakon toga je, dodaje se, zaključen i ugovor o izvođenju radova gdje je „Integral“ angažovan kao izvođač radova vanjskog uređenja kompleksa „Grand trade“ u Banjaluci, a povodom čega je zaključen i aneks ugovora o izvođenju radova kojom je definisana i vrijednost radova.

- S obzirom na to da tuženi nije izvršio plaćanje po uredno dostavljenim fakturama, čime je prekršio odredbe ugovora, tužitelj je zatražio njihovu naplatu sudskim putem kao i naknadu štete zbog neispunjenja ugovornih obaveza - dodaje se, između ostalog, u tužbenom zahtjevu.

S druge strane, „Grand trade“ je u odgovoru na tužbu u cijelosti osporio osnov i visinu tužbenog zahtjeva, a posebno u pogledu pozajmice za koju tvrdi da je vraćena.

Pozajmica je, kako saznajemo, iznosila oko 350.000 KM, dok se oko milion KM koje „Integral“ potražuje odnosi na dug za izvođenje radova i naknadu štete.

U firmi „Grand trade“ tvrde da im je „Integral“ oprostio sve dugove, te da su se kasnije predomislili i podnijeli tužbu.

„Grand trade“ u odgovoru na tužbu nije osporio da je sa „Integralom“ zaključen ugovor o izvođenju radova kao i aneks ugovora, ali je naveo je da tužilac tokom izvođenja radova napustio gradilište, nakon čega postoji i dopis po kome oprašta u cijelosti dug tuženom i da ne potražuje ništa od traženog.

capital.ba

Tagovi: