Građani sve teže izlaze na kraj sa inflacijom

Mogu li cijene osnovnih životnih namirnica na policama trgovina biti niže? Ovo pitanje nam svaki dan postavljaju potrošači, odnosno naši građani, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača "Don".

Time potvrđuju da visoka inflacija, odnosno cijene hrane najviše muče  građane. Podsjećaju da je u međuvremenu došlo do sniženja goriva širom BiH i da se cijene svakodnevno mogu pratiti na aplikacijama.

– Međutim, nema pokazatelja da je došlo do sniženja cijena osnovnih životnih namirnica niti da će do toga doći u skorije vrijeme. Naprotiv, stalno čujemo da cijene moraju ići gore jer poslodavci nemaju dovoljno novca da plate radnike zbog cijene najniže plate rada. Lančano su poskupjele sve usluge, po principu "sve je poskupjelo" pa moramo i mi – dodaju u ovom Udruženju.

Naveli su primjer penzionera koji ima penziju od 500 KM od čega treba da treba da plati električnu energiju, vodu, odvoz otpada, RTV taksu, grijanje, komunalnu naknadu, i druge naknade,  te lijekove.

–  Da li se iko zapita koliko mu to novca ostane sa kojim treba da preživi 30 dana u mjesecu? Ostane mu oko 5-8 KM. Možete li zamisliti šta se iz potrošačke korpe od oko 3.000 KM, može kupiti za 8 KM da preživite? – upozoravaju iz ovog Udruženja.

Godišnja aprilska inflacija iznosi devet odsto, a hrana je najviše poskupjela – 14,1 odsto.

Tagovi: