Godišnjica smrti neponovljivog književnika Mome Kapora

Srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske, umro je na današnji dan 2010. godine.

Kapor je bio jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

Napisao je čitane romane: “Foliranti”, “Beleške jedne Ane”, “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe”, “Zelena čoja Montenegra”, “Od sedam do tri”, “Posljednji let za Sarajevo”…

Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine, gdje je proveo najranije djetinjstvo.

Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Paralelno sa slikanjen, Kapor piše kao novinar i književnik. Veliku popularnost kod publike stekao je kroz tekstove “Beleške jedne Ane”. Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Kapor je bio autor i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova: “Bademi s onu stranu smrti”, “Banket”, “Valter brani Sarajevo”, “Džoli džokej”, “Kraj vikenda”…

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Jugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju iz kojeg je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu pokazuje se i u njegovim mislima i izjavama u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

Nisam pobjeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem; – Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo.

Momo Kapor ostaće upamćen kao pisac čije knjige se čitaju “naiskap”, kao talentovan slikar i novinar zbog čijih su kolumni kupovane novine.

srpskacafe.com

Tagovi: