Procjena: U porodilištima se da oko 2,1 milion KM mita

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva sprovodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih porodica u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH. Putem anonimne ankete koju je sprovelo udruženje prikupljena su iskustva 2.713 porodilja.

Rezultati istraživanja su pokazali da je pedeset odsto porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Vrijednost poklona kojeg su porodilje ili članovi njenih porodica dale medicinskom osoblju pri porodu u prosjeku iznos od 141,65 KM. Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje „časti“ sa 141,65 KM.

Ukoliko uzmemo u obzir da je polovina porodilja u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za 'čašćenje' odnosno mito u porodilištima sirom BiH izdvaja 2.124.772 KM“, istakla je Amila Tatarević u ime udruženja Baby Steps.

Prilikom posjete Banjoj Luci predstavnice udruženja uspjele su da obave i razgovore s nekim od majki koje su pristale da svoja iskustva podijele sa svima i tako motivišu i ostale da davanje mita više ne bude dio podrazumjevanih aktivnosti prilikom odlaska u porodilište.

G. D.