Đoković zaradio tri miliona maraka na „Srpska openu“

Agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, brata srpskog tenisera Novaka Đokovića prihodovala je prošle godine vrtoglavih 19,7 miliona maraka, a zaradila 3,1 milion KM, saznaje CAPITAL.

Prema zvaničnim podacima ova agencija je lani milione obrnula bez ijednog zaposlenog radnika.

Agencija „Legacy international“ je u žižu javnosti dospjela prošle godine kada je u Banjaluci organizovala teniski ATP turnir „Srpska open“ za koji je izdvojeno više od 50 miliona maraka.

Važno je napomenuti da je ova agencija najmlađeg od trojice braće Đokovića osnovana  još u novembru 2022. godine dok je trajala gradnja infrastrukture za „Srpska open“.

Istu agenciju, najmlađi Đoković ima i u Beogradu.

U banjalučku podružnicu registrovanu u Ulici Ive Andrića uplatio je kapital od 9.779,15 KM ili nešto preko pet hiljada evra.

Osnovna i pretežna djelatnost im je rad sportskih objekata, uz još 39 srodnih djelatnosti.

Đorđe Đoković najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa, u kojem nije bio uspješan kao brat, posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Teniski kompleks čiju su izgradnju od samog početka gradnje pratile brojne nepravilnosti, a u koji je uloženo više od 50 miliona KM javnog novca, danas, samo godinu dana nakon turnira, je potpuno zapušten i nije ni blijeda sjenka onoga što su nadležni govorili da će biti.

Zbog izgradnje teniskog kompleksa i netransparentnog trošenja budžetskog novca  podneseno je više prijava protiv premijera RS Radovana Viškovića, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i drugih odgovornih u Gradskoj upravi i Teniskom savezu RS.

Međutim, prema pisanju Žurnala, republički javni tužilac je utvrdio da ne postoje osnovi sumnje da je premijer RS Radovan Višković zloupotrijebio službeni položaj ili ovlaštenja tako što je bez procedura prebacivao milionske iznose iz budžeta RS Teniskom savezu RS za gradnju terena „Srpska Open“ u Banjaluci. Tako je 6. oktobra prošle godine RJT RS donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije počinio krivično djelo.

- Višemjesečnim vijećanjem utvrđeno je i da za djelovanje gradonačelnika Draška Stanivukovića i ostalih nisu nadležni republički tužioci, jer ih na funkcije nije birala Narodna skupština RS, već oni iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka pa su im spisi dostavljeni 11. decembra prošle godine - navodi se u tekstu Žurnala.

Đorđe Đoković je prošle godine pobijedio i na tenderu za promociju Olimpijskog centra „Jahorina“ vrijednom oko 85.000 maraka.

Interesantno je da je uprava OC „Jahorina“ u martu prošle godine sa ocem Novaka Đokovića, Srđanom Đokovićem dogovorila da će porodica tenisera realizovati vrijedne investicije na Jahorini.

capital.ba

Tagovi: