Dodik: Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora

Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu, koja se naziva PIK. Јedino što može da mu pomogne je da pokaže relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti UN-a o svom imenovanju, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je krajnje vrijeme da ambasadori unesu realnost u odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spasavanjem Šmita, koji, kako je rekao, nije legitimno izabran u Savjetu bezbjednosti UN i koji svojim djelovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH.

Šmit je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je onaj /američki ambasador/ Majkl Marfi, pa su se sad sjetili da ga spasavaju kao “dobrog vojnika Švejka” – istakao je Dodik.

On je naglasio da veoma dobro zna da čita šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da ga bilo ko poziva na poštovanje ovog sporazuma.

Niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše, pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

Podsjećamo, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira iskazao je danas podršku Kristijanu Šmitu i pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da prestane sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom.

banjaluka.net

Tagovi: