Bruka: "Zmajicama" prijeti izbacivanje sa Svjetskog prvenstva

Košarkašice Bosne i Hercegovine možda neće nastupiti na Mundobasketu.

Naime, Košarkaški savez BiH oglasio se u četvrtak saopštenjem u kojem je navedeno da je krajnji rok za kupovinu avionski karata za odlazak u Australiju u ponedjeljak i da ukoliko ne budu kupljene, "zmajice" će biti izbačene sa Svjetskog prvenstva.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

- Čekajući da se ispune obećanja i najave o pomoći Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, kao i reakciju institucija, dužni smo saopštiti kako je opasnost od neodlaska ženske košarkaške reprezentacije na istorijski nastup na Svjetskom prvenstvu postala sasvim realna opcija.

U ponedjeljak ističe posljednji rok za kupovinu avionskih karata za Australiju, za koje je potrebno izdvojiti 150.000 KM. Ukoliko KSBiH ne izvrši kupovinu i ne pošalje dokaze Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) o dolasku na SP u predviđenom terminu, uslijediće kazna, vjerovatno u konkretnom slučaju odluka o eliminaciji reprezentacije BiH sa takmičenja. Novca nemamo, ne znam koliko puta trebamo ponoviti da bi nas neko u institucijama ozbiljno shvatio.

Sada smo zaista došli do samog ruba i prijeti nam izbacivanje sa Svjetskog prvenstva ukoliko u preostalih nekoliko dana ne nađemo rješenje. Ne moram govoriti kakav bi to bi udarac za kompletan bh. sport, ali i bruka za samu državu. Od obećanja i statusa po društvenim mrežama, gdje se najavljuju neke uplate KSBiH, zasad nemamo ništa. Ni marke. Zato upućujemo posljednji apel da nam se izađe u susret, inače ćemo biti suočeni sa katastrofalnim posljedicama - rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

mondo.ba