Ambasada SAD u BiH zaprijetila: Razdruživanje znači kraj za Srpsku

Republika Srpska može da postoji samo unutar BiH. Secesija ili razdruživanje Srpske ne znači nezavisnost Srpske ni kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske.

Poručili su to iz Ambasade SAD u BiH nakon što su juče predsjednik i premijer Srpske Milorad Dodik i Radovan Višković rekli u Srebrenici, gdje je održana sjednica Vlade Republike Srpske, da će Vlada u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti FBiH.

- Juče je Milorad Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži „razdruživanje“ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju Republike Srpske. To je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku - naveli su iz Ambasade SAD, prenosi Kliks.

Dodali su da s Dodik i Vlada Srpske pokušali objasniti ovu odluku „grupom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u Srpskoj da bi krenula za njima ovim opasnim putem“.

- Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Republika Srpska, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Republike Srpske. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike BiH. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili „razdruživanje“ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH - dodali su iz Ambasade SAD-a.

Aktivnosti Dodika, naglašavaju iz Ambasade SAD „izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući Srpsku, žele“.

- Put koji on predlaže bi osigurao da građani Srpske, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju - zaključuju iz Ambasade SAD.

glassrpske.com

Tagovi: